jan 202011
 
OpenWrt

OpenWrt

OpenWrt er ein GNU/Linux basert distribusjon for bruk som ein alternativ «firmware» for ruterar og andre «små datamaskiner». Prosjektet starta ved at Linksys gav ut ruteren WRT54G med programvare basert på GNU/Linux og derfor open kildekode, dette gjorde det enklare å utvikla ein alternativt operativsystem for ruteren som utvida bruksområda til ruteren vesentleg.

Eg bruker OpenWrt på ruterane mine og eg veldig fornøgd med dei ekstra moglegheitene det medfører. Dersom du har ein moderne ruter så hender det at det er ein USB port innebygd og den kan f.eks brukast til eit webkamera eller ein ekstern harddisk som du ynskjer at skal vera tilgjengeleg på Internett eller det lokale nettverket.

Konfigurasjon av ruteren kan f.eks bli gjort via Telnet, SSH eller via eit webbasert grensesnitt med namnet LuCI. Det siste er kanskje enklast, men gir ikkje tilgang til alle funksjonane til operativsystemet og sidan det er eit fullverdig operatisystem så er det mogleg å installera forskjellege ekstra program på det som ikkje er implementert i LuCI.

Dersom du skal kjøpa deg ein ny ruter så anbefaler eg å skjekka om den er støtta av OpenWrt før du bestemmer deg for kva modell du skal kjøpa, sjå http://wiki.openwrt.org/toh/start for ei lista over støtta einingar.

For meir informasjon om OpenWrt sjå: http://openwrt.org/

Wikipedia artikkel om OpenWrt(Engelsk)

 Legg att eit svar

Du kan bruka desse HTML-knaggane og eigenskapane: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

(kravd)

(kravd)

Før du sender innspel